LOADING...

Solutie Smart Vila

Solutie Smart Vila

In momentul in care discutam despre functiile unei cladiri, fie ca vorbim de controlul luminilor, a jaluzelelor, a sistemului de incalzire/racire, a sistemului de ventilatie, controlul irigatilor sau chiar alte functionalitati sistemul KNX este solutia ideala pentru aceia care cer un nivel ridicat de securitate, confort, flexibilitate si eficienta. Solutia de Building Management System (BMS) trebuie sa poata controla prin intermediul dispozitivelor de control toate instalatile prezente in cladire functii ce erau controlate separat pana acum. Tehnologiile inteligente de control vor avea la baza urmatoarele principii :
reducerea consumului de energie;
realizarea unui confort sporit;
posibilitatea de accesare a sistemului de la distanta;

Respectand ideile unui sistem de automatizare de ultima generatie in vederea realizarii unei solutii de BMS eficiente, sistemul va integra functionalitatile cladiri intr-o maniera ce va permite o interactiune rapida si facila. Pentru realizarea unui comfort sporit, dar si a unui control ideal Sistemul KNX va fi echipat cu o solutie de vizualizare profesionala, folosind o grafica 3D creeaza posibilitatea de citire ’’ status ‘’-uri si trimitere comenzi din interiorul casei prin intermediul unei retele WiFi, cat si de la distanta printr-o conexiune de internet. Interfata grafica este una intuitiva, foarte usor de folosit si realizata conform cu cerintele clientului. Sistemul de vizualizare si control va permite de asemenea si realizarea scenarilor complexe, dar si posibilitatea de setare a programelor orare destinate diferitelor functionalitati.
Solutia de vizualizare ofera o vedere de ansamblu a functilor cladirii, in pagina de info. In cadrul acestei pagini se pot vizualiza si controla functile de baza ale cladiri :
– Setpointul si temperatura masurata in fiecare camera
– Regimul de functionare al incalzirii
– Statusul luminilor
– etc …


Mai mult…
Functii cuprinse in automatizare

Controlul iluminatului
Iluminatul in cadrul cladirii (indiferent de tipul acestuia – on/off, dimabil, rgbw) va fi controlat de catre sistemul de BMS-KNX. In functie de cerintele finale ale beneficiarului solutia de iluminat va fi controlata de catre tasterele multifunctionale si/sau senzori de miscare si prezenta cu care sistemul de automatizare va fi echipat. Sistemul va permite controlul complet atat de la distanta cat si din interior prin folosirea dispozitivelor mobile (smartphone/tableta).
Iluminatului exterior poate fi controlat pe baza informatiilor provenite de la senzorul crepuscular, dar si in corelare cu un program de timp setabil se vor transmite comenziile de pornire/oprire iluminat exterior.

Controlul jaluzelelor/draperilor/perdelelor electrice
Jaluzelele/draperiile/perdelele electrice vor fi controlate de catre echipamentele KNX. Modulul de control va permite controlul jaluzelelor/perdelelor electrice atat din butoanele montate in incapere cat si prin folosirea ecranelor de control fie din interiorul cladirii fie de la distanta. Pentru o utilizare cat mai simpla se pot preprograma si scenarii de functionare automata.

Controlul temperaturii si a calitatii aerului
Solutia de control a temperaturii va fi impartita in doua mari categorii
Controlul in camp – control individual pentru fiecare zona
Fiecare zona separata va avea trei moduri principale de functionare – comfort/standby/night cu cate un setpoint prestabilit pentru fiecare mod, setpoint de la care utilizatorul va avea libertatea de modificare cu +/-5 grade. Programele orare de temperatura vor putea sa fie setate de catre utilizator pentru apelarea acestor moduri.
Monitorizare geamuri deschise – in momentul in care in incapere se deschide un geam sistemul va trece automat in modul de standby pentru a economisi energie.
Integrarea solutiei de HVAC in BMS-ul cladirii:
Prin integrarea surselor de incalzire/racire in BMS se va realiza un control sporit asupra instalatiei si de asemenea sistemul va dedice cum trebuie sa seteze sursele de incalzire/racire in functie de cerentile din camera (setari realizate de catre utilizator)
Solutia de incalzire (centrala termica) se va integra in automatizarea KNX. Pe langa comenzile de pornire/oprire a surselor de incalzire se vor comanda si grupele de amestec/grupuri de pompare in functie de cerintele provenite din camp.
Solutia de racire (chiller/pompade caldura/vrf…) se va integra in sistemul de bus KNX prin realizarea unei comunicatii la nivel de protocol. In acest mod sistemul de racire va functiona in stransa concordanta cu setarile realizate de catre utilizator in cadrul fiecarei incaperi, folosind tasterele multifunctionale.
Solutia de ventitaltie se va integra in sitemul KNX prin folosirea unui gateway de comunicatie. Sistemul de ventilatie va primii informatii din camp de la senzorii de calitate a aer-ului (CO2, umiditate si temperatura), iar in functie de aceste informatii si temperatura setata in fiecare incapere se vor trimite comenzi catre sistemul de ventilatie.

Detectie inundatie
Cladirea se va echipa cu senzori de detectie inundtie. Integrarea senzorilor de detectie apa in solutia de automatizare previne riscul unei inundatii. In cazul in care senzorii KNX detecteaza o scurgere de apa vor transmite aceasta alarma in sistem iar solutia de automatizare va comanda electrovana de inchidere apa.

Controlul irigatii
Controlul solutiei de irigare poate va fi inclus in automatizarea cladirii – sistemul fiind capabil sa decida singur cand este necesara udarea si in ce cantitate. Pentru a fi posibila o astfel de functionare automata sistemul trebuie echipat cu o statie meteo si senzori de calitate a solului. In cazul in care se doreste o functionare mai simpla sistemul poate fi prevazut doar cu un senzor de ploaie si un program orar de functionare.
Pentru o eficentizare a consumului cladirea poate fi dotata cu un bazin de retentie a apei pluviale, apa ce poate fi folosita ulterior pentru sistemul de irigatii.

 


Integrare centrala antiefractie
Centrala antiefractie va fi una omologata cu posibilitatea de integrare in sistemul de bus KNX. Armarea/dezarmarea se va putea realiza folosind ecranele de control/scenariile programate cat si tastatura sistemului de antiefractie.
Armarea – armarea se va putea realiza doar in conditiile in care toate geamurile sunt inchise, in caz contrar sistemul de automatizare va trimite informatia cu geamurile deschise din casa.
Dezarmarea se va face prin introducerea codului de dezarmare pe tastatura alarmei sau pe ecranul tactil. Starea sistemului de alarma va fi afisata si pe ecranul tactil; iar pe controllerul destinat BMS-ului se va realiza un “ log ” al evenimentelor ( armarilor/dezarmarilor) din ultima saptamana.