LOADING...

Solutie Vila Inteligenta

SOLUȚIE VILĂ INTELIGENTĂ CASĂ INTELIGENTĂ - VILĂ

În momentul în care discutăm despre funcțiile unei clădiri, fie că vorbim de controlul luminilor, al jaluzelelor, sistemului de încălzire/răcire, sistemului de ventilație, controlul irigațiilor și nu numai, sistemul KNX este soluția ideală pentru cei care doresc un nivel ridicat de securitate, confort, flexibilitate și eficiență. Soluția de Building Management System (BMS) trebuie să poată controla prin intermediul dispozitivelor de control toate instalațiile din clădire, funcții ce erau controlate separat până acum. Tehnologiile inteligente de control vor avea la bază următoarele principii:

  • reducerea consumului de energie;

  • realizarea unui confort sporit;

  • posibilitatea de accesare a sistemului de la distanță;

Respectând ideile unui sistem de automatizare de ultimă generație, în vederea realizării unei soluții de BMS eficiente, sistemul va integra funcționalitățile clădirii într-o manieră ce va permite o interacțiune rapidă și facilă. Pentru realizarea unui confort sporit, dar si al unui control ideal, Sistemul KNX va fi echipat cu o soluție de vizualizare profesională.     Folosind o grafica 3D, creează posibilitatea de citire ’’status‘’-uri și transmiterea de comenzi din interiorul casei prin intermediul unei rețele WiFi, cât și de la distanță printr-o conexiune de internet. Totodată, interfața grafică este una intuitivă, foarte ușor de folosit și realizată conform cerințelor clientului.
Sistemul de vizualizare și control va permite de asemenea și realizarea scenariilor complexe cât și posibilitatea de a implementa programe orare destinate diferitelor funcționalități.

Soluția de vizualizare oferă o vedere de ansamblu al funcțiilor clădirii. În cadrul paginii de “info” se pot vizualiza și controla funcțiile de baza ale clădiri precum:   

  • Setpoint-ul și temperatura măsurată în fiecare cameră

  • Regimul de funcționare al instalației de încălzire și răcire

  • Statusul luminilor
    – si nu numai

Funcții cuprinse în automatizare:

1. Controlul iluminatului

   Iluminatul în cadrul clădirii (indiferent de tipul acestuia – on/off, dimabil, RGBW) va fi controlat de către sistemul de BMS-KNX în funcție de cerințele finale ale beneficiarului, utilizând tastere multifunctionale și/sau senzori de mișcare și prezență cu care sistemul de automatizare va fi echipat. Sistemul va permite controlul complet atât de la distanță cât și din interiorul clădirii prin folosirea dispozitivelor mobile (smartphone/tabletă).

   Iluminatul exterior poate fi controlat pe baza informațiilor provenite de la senzorul crepuscular, dar și în corelare cu un program orar reglabil.

2. Controlul jaluzelelor/draperiilor/perdelelor electrice

   Jaluzelele/draperiile/perdelele electrice vor fi controlate de către echipamentele KNX. Modulul de control va permite controlul jaluzelelor/perdelelor electrice atât din butoanele montate în încăpere cât și prin folosirea ecranelor de control aflate fie în interiorul clădirii fie de la distanță. Pentru o utilizare cât mai simplă se pot pre-programa și scenarii de funcționare automată.

3. Controlul temperaturii și a calității aerului

   Soluția de control a temperaturii va fi împărțită în două mari categorii:

a. Controlul în câmpcontrol individual pentru fiecare zonă

  •  Fiecare zonă va avea trei moduri principale de funcționare – comfort/standby/night, cu câte un setpoint prestabilit pentru fiecare mod, setpoint de la care utilizatorul va avea libertatea de modificare cu +/-5 grade. Programele orare de temperatură vor putea fi setate de către utilizator pentru apelarea acestor moduri.

  • Monitorizare geamuri deschise – în momentul în care, se deschide un geam în încăpere, sistemul va trece automat în modul “ standby” pentru a economisi energie.

b. Integrarea soluției de HVAC în BMS-ul clădirii:

  • Prin integrarea surselor de încălzire/răcire în BMS se va realiza un control sporit asupra instalației și de asemenea sistemul va decide cum trebuie să regleze sursele de încălzire/răcire în funcție de cerințele din cameră (setari realizate de către utilizator)

  • Solutia de incalzire (centrală termică) se va integra in automatizarea KNX. Pe lângă comenzile de pornire/oprire a surselor de încălzire se vor comanda și grupele de amestec/grupuri de pompare în funcție de cerințele provenite din camp.

  • Solutia de racire (chiller/pompă de căldură) se va integra in sistemul de BUS KNX prin realizarea unei comunicații la nivel de protocol. În acest mod sistemul de răcire va funcționa în strânsă concordanță cu setările realizate de către utilizator în cadrul fiecărei încăperi, folosind tasterele multifunctionale.

c. Soluția de ventilație se va integra în sistemul KNX prin folosirea unei interfețe de comunicație, primind astfel, informații din câmp de la senzorii de calitate al aerului (CO2, umiditate și temperatură), iar în funcție de aceste informații, împreună cu temperatura dorită în fiecare încăpere, se vor trimite comenzi către sistemul de ventilație.

4. Detecție inundație

Clădirea se va echipa cu senzori de detecție inundație integrați în soluția de automatizare prevenind astfel riscul unei inundații. În cazul în care senzorii KNX detectează o scurgere de apă, aceștia vor transmite o alarmă în sistem iar soluția de automatizare va comanda electrovana de închidere apă.

5. Control irigații

Controlul soluției de irigare poate fi inclus în automatizarea clădirii, sistemul fiind capabil să decidă singur când este necesară udarea și în ce cantitate. Pentru a fi posibilă o astfel de funcționare automată, sistemul trebuie echipat cu o stație meteo și senzori de umiditate al solului. În cazul în care se dorește o funcționare mai simplă, sistemul poate fi prevăzut doar cu un senzor de ploaie și combinat cu un programator orar.

   Pentru eficientizarea consumului, clădirea poate fi dotată cu un bazin de retenție al apei pluviale, acesta putând fi folosit ulterior pentru sistemul de irigații.

6. Integrare centrală antiefracție

   Centrala antiefracție va fi una omologată cu posibilitatea de integrare în sistemul KNX. Armarea și dezarmarea se vor putea realiza folosind ecranele de control, scenariile programate, cât și tastatura sistemului de antiefracție.

   Armarea se va putea realiza doar în condițiile în care toate geamurile sunt închise, iar în caz contrar, sistemul de automatizare va trimite informația cu geamurile deschise din casă, pe ecranul de vizualizare.

   Dezarmarea se va face prin introducerea codului de dezarmare pe tastatura alarmei sau pe ecranul tactil. Starea sistemului de alarmă va fi afișată și pe ecranul tactil, iar în controllerul BMS-ului se va salva un “log” al evenimentelor ( armărilor/dezarmărilor) din ultima săptămână.